Beste klant of bezoeker,

Op deze pagina vindt U tips over aanplanten, verzorging en onderhoud van olijfbomen.

Onderaan deze pagina vindt U ook een word document dat U eventueel kan afdrukken

Heeft U nog andere vragen? Contacteer ons dan gerust!

 

1. Zijn olijfbomen winterhard?

Olijfbomen kunnen tot ca 7 à 8 graden vorst verdragen.

Veel hangt af van de standplaats, het beste is dat ze in de winter op een plaats staan waar ze beschermd staan van de Noord-/oosten wind.

Voor winterbescherming zie punt 3.

 

2. Moeten of kunnen olijfbomen in volle grond of pot geplant worden?

Olijfbomen kunnen zowel in volle grond als in pot.

 

In volle grond:

Als je ze in volle grond plant dus wel rekening houden dat ze op een plaats staan waar ze beschermd staan van Noordoostenwind in de winter.

Als je grond hebt die in de winter nat ligt moet je de boom wel wat hoger planten, olijfbomen kunnen er niet tegen dat ze met hun voeten in het water staan.

 

Bij kleigrond of zandgrond is het aan te raden om ruim plantgat te maken, Vivimus bij te mengen bij de grond en het plantgat met die mengeling aan te vullen.

Indien je kleigrond hebt en het water in de winter vrij hoog staat, kan je evt bij het aanplanten enkele gaten met palenboorder boren onder het plantgat tot je door harde laag bent, en die gaten opvullen met Argex, zodat het water beter weg kan trekken.

 

Goed aangieten na het planten zodat grond overal goed rond de kluit aansluit.

Om de maand meststof geven met olijfbomen meststof.

Een paar keer per jaar wat kalk rond de boom strooien kan zeker geen kwaad, een olijfboom verkiest kalkrijke grond.

 

In pot:

Als ze in pot staan regelmatig goed water geven vanaf het warmer weer is

Water moet wel altijd weg kunnen!

Onderaan in pot altijd een laagje van 5 à 10 cm Argex  leggen voor een goede drainage.

Om de 3 weken vloeibare meststof mee geven met water.

Ook in de winter dienen olijfbomen af en toe water te krijgen (zeker als het drogere winters zijn). Er gaan soms olijfbomen kapot in winter niet door de vorst maar omdat ze uitdrogen.

 

3. Hoe bescherm je olijfbomen bij strengere vorst?

Hoe en wanneer je olijfbomen bij  vorst dient te beschermen hangt af van het weer,  de standplaats en of hij in volle grond of in pot staat.

Olijfbomen in pot:

  • Olijfboom staat volledig beschermd van Noord-/oostenwind:

Vanaf ca 3° vorst kan je dan al preventief de pot inpakken met noppenfolie of isolatiemateriaal om de wortels te beschermen tegen vorst.

Vanaf ca 7° vorst ook de stam (en ook zoveel mogelijk de armen) inpakken met noppenfolie of isolatiemateriaal.

Een afdekhoes is in principe niet nodig als hij volledig beschermd staat van Noord-/oostenwind.

 

  • Olijfboom staat niet beschermd van Noord-/oostenwind:

Vanaf ca 3° vorst  preventief de pot en stam inpakken met noppenfolie en  isolatiemateriaal, en als ze gure wind voorspellen ook al een afdekhoes over de kruin trekken.

Vanaf ca 7° vorst  ook  extra stro of isolatiemateriaal tussen de kruin steken onder afdekhoes of vliesdoek.

 

  • Is het een droge winter of staat de olijfboom op een plaats waar hij geen of weinig regen krijgt? Geef hem dan ook in de winter (als het niet vriest) af en toe wat water zodat hij niet uitdroogt.

 

Olijfbomen in volle grond:

  • Olijfboom staat volledig beschermd van Noord-/oostenwind:

Tot ca 7 graden vorst dien je in principe niks de toen aan de olijfboom, bij strengere vorst wel stam (en ook zoveel mogelijk de armen) inpakken met noppenfolie of isolatiemateriaal.

 

  • Olijfboom staat niet beschermd van Noord-/oostenwind:

Vanaf ca 3° vorst  preventief de stam (en zoveel mogelijk de armen) inpakken met noppenfolie en  isolatiemateriaal, en als ze gure wind voorspellen ook al een afdekhoes over de kruin trekken.

Vanaf ca 7° vorst  ook  extra stro of isolatiemateriaal tussen de kruin steken onder afdekhoes of vliesdoek.

             

 Belangrijke nota i.v.m. afdekhoezen of vliesdoeken:

 Afdekhoezen of vliesdoeken enkel gebruiken vanaf ca 3 graden vorst en gure wind of bij ca 7 graden vorst als hij beschermd staat van Noord-/oostenwind.

  • Heb je de kruin ingepakt met afdekhoes of vliesdoek en is het de week erna terug bv 2 graden overdag en -2 graden ’s nachts? Haal dan de afdekhoes of vliesdoek terug van de kruin zodat kruin in de winter ook zoveel mogelijk licht en zon krijgt.
  • Nooit noppenfolie over de kruin trekken omdat dit de bladeren verstikt. Noppenfolie kan eventueel wel bij uitzonderlijke vorst als extra bescherming, maar nooit langer dan een week!

 

4. Wat moet er gebruikt worden bij het aanplanten?

              In pot:

Onderaan in de pot een laagje argex van ca 8cm leggen voor een goede drainage, en pot verder aanvullen met potgrond voor  olijfbomen.

Nooit gewone grond of worteldoek in potten gebruiken, omdat deze na termijn de gaten in  de pot zullen verstoppen en het water dan niet meer genoeg weg zal kunnen.

 

              In volle grond:

DCM Vivimus (of een andere goede grondverbeteraar)mengen met de grond en met die mengeling het plantgat aanvullen.

Het plantgat ook dieper maken als de kluit zodat onderaan de kluit ook een mengeling zit van   grond en Vivimus.

 

5. Kunnen de bomen blijven staan in de potten waar ze nu in staan?

De bomen kunnen het jaar van aankoop nog in de pot blijven staan waar ze in staan bij aankoop, maar in de loop van volgend jaar dienen ze wel verplant te worden in grotere pot (overpotten mag ook direct na aankoop).

Als je ze overplant in een pot die ruim genoeg is kunnen ze dan jaren verder.

Belangrijkste is dat ze regelmatig water en voeding krijgen.

 

6. Wanneer en hoe moeten olijfbomen gesnoeid worden?

Bomen mogen gesnoeid worden van begin maart tot ca half september.

Aan een olijfboom kan je in principe niks mis doen met snoeien, je kan ze snoeien in bolvorm, op plateau of gewoon af en toe langste toppen eruit knippen, hangt van persoonlijke voorkeur af.

Wil je een boom heel kort terugsnoeien, is het beste om dat in maart te doen, zo kan hij een heel seizoen terug zijn kruin ontwikkelen.

 

7. Moeten olijfbomen veel of weinig water krijgen?

 Olijfbomen hebben veel water nodig (zeker in de zomer als het warm weer is) maar het water moet altijd weg kunnen.

Maar olijfbomen komen toch van Zuiden waar het heel droog is zal je je afvragen? Olijfbomen die in het Zuiden op de olijfgaarden staan, gaan met hun wortels tot wel 20 of 30 meter diep (zoals ook druivelaars) om de aders in de grond te zoeken waar het water stroomt.

Geef liever 1 keer genoeg water en dan enkele dagen niet, dit is beter dan kluit of pot alle dagen nat te houden omdat wortels dan ook kunnen ademen.

 

8. Moeten olijfbomen voeding krijgen?

Ja olijfbomen in potten om de 3 weken meststof geven (best vloeibare meststof dat je mee geeft in water als je ze aangiet omdat ze dat het vlugste opnemen) vanaf begin april tot ca half september. Na half september stoppen met voeding geven, zodat ze de tijd krijgen om af te harden voor de winter.

Olijfbomen in volle grond ca om de maand meststof in korrelvorm geven.

 

9. Hoe hard groeit een olijfboom?

De kruinen van de olijfbomen groeien tot ca 40 à 50 cm per jaar (maar deze kan je dus bij snoeien naar voorkeur). De stammen groeien niet meer in de hoogte, in dikte groeien ze heel traag (binnen 10 jaar zullen stammen mss 1 cm dikker zijn, maar dat zie je dus bijna niet).

 

10. Hoe kan je zien of een olijfboom te droog of te nat staat?

 Als de bladeren van de olijfboom opkrullen en afvallen terwijl ze nog groen zijn staat een olijfboom te nat.

Ook als de olijfboom gele bladeren krijgt met veel ronde vlekken per blad wijst dat erop dat hij te nat staat, de ronde vlekken op de bladeren wijzen op schimmelvorming aan de wortels.

 

Als de bladeren (vooral aan de toppen) geel worden en afvallen staat hij te droog (in het voorjaar is het normaal dat er wat gele bladeren komen binnen in de kruin en af vallen, dit is het gewone verloop van wisseling van bladeren van de boom).

 

11. Is een olijfboom gevoelig voor ziektes of insecten?

 Een olijfboom is eigenlijk niet gevoelig voor ziektes (alhoewel er nu momenteel in Italie de Xylella bacterie is die veel bomen geveld heeft en waar geen middel tegen bestaat. Het is wel zo dat planten die in de winter koudere periode of vorst krijgen die bacterie eigenlijk niet echt kans heeft om verder te ontwikkelen).

 

Olijfbomen kunnen soms wel last van wolluis hebben. Aan te raden is om dan de kruin van de olijfboom enkele keren met sterke waterbroes af te sproeien, veelal helpt dit om de wolluis weg te krijgen. Indien wolluis na het broesen toch niet zou weg zijn kan je een behandeling met product tegen wolluis doen.

Schildluis kan ook voorkomen, maar komt meestal alleen voor als de boom in de winter binnen gezet wordt. Dat kan je ook behandelen met product tegen schildluis.

 

Wat ook soms kan voorkomen is bladvraat. Dit wordt veroorzaakt door kevers (Taxuskever of aanverwanten).

Je zal dan meestal geen kevers zien (deze komen ’s morgens vroeg naar boven maar vanaf de zon schijnt kruipen ze terug in de grond). In dit geval is het beste om de boom te besproeien met een middel tegen kevers en zuigende insecten, en dit na 8 à 10 dagen nogmaals te herhalen.